Coffee Quiz Take the Coffee Challenge! Do you think

New Post Public Reply Private Reply Replies (1) Message Board
PoemStone SaltyMutt #24767

Take the Coffee Challenge!

Do you think you know all there is to know about the revered coffee bean ? Try this coffee quiz and see.

1. How did the term cappuccino originate?

A. From the habit of the Capuchin friar.

B. It is the French term for “foam on coffee .”

C. It is Italian for “frothy coffee drink .”

D. It was a term invented by a coffee company.

Answer: A. The Capuchin friar’s habit resembles the peak of foam atop the popular espresso drink we now call a cappuccino . The Capuchin Order of Friars was instrumental in returning Catholicism to Reformation Europe in the 16th century. Their name Capuchin derived from their long, pointed cowls, or cappuccinos, that were a part of their habit. The color of the cappuccino beverage also resembles the color of the Capuchin friars’ habit.

2. About how many espresso beans are required to make one espresso ?

A. 22

B. 42

C. 60

  1. 80

Answer: B. It takes about 42 espresso coffee beans to produce a single shot of espresso.

3. About how many coffee beans does it take to produce one pound of roasted coffee?

A. 1,000

B. 2,000

C. 3,000

D. 4,000

Answer: D. About 4,000 coffee beans are required to produce one pound of roasted coffee.

4. About how many coffee beans are in one 132-pound sack of coffee ?

A. 90,000

B. 300,000

C. 600,000

D. 900,000

Answer: C. There are about 600,000 coffee beans in a 132-pound sack of coffee beans.

5. How long does it take for a coffee tree to reach maturity?

A. 8 years

B. 2 years

C. 5 years

  1. 3 years

Answer: C. A coffee tree typically reaches maturity in about 5 years.

6. How many pounds of coffee beans will a typical coffee tree produce in an annual crop?

A. 5 pounds

B. 1/2-pound

C. 2 pounds

D. 1 pound

Answer: D. A coffee plant typically yields about one pound of coffee each year.

7. How long will a coffee plant typically produce coffee if it is well cared for?

A. More than 10 years

B. More than 15 years

C. More than 25 years

D. More than 35 years

Answer: C. Both Arabica and Robusta coffee plants will produce coffee beans for more than 25 years if they are well taken care of.

8. How many cups of coffee are consumed each year in the world?

A. 900 million

B. 2 billion

C. 200 billion

  1. 400 billion

Answer: D. About 400 billion cups of coffee are consumed each year.

9. How many cups of coffee are consumed each day in the United States?

A. 400 million

B. 600 million

C. 800 million

  1. 1 billion

Answer: A. The U.S. population consumes about 400 million cups of coffee each day, making it the world’s largest coffee consumer.

10. The United States consumes about what percentage of the world’s coffee ?

  1. One tenth
  1. One third
  2. One seventh
  3. One fifth

Answer: D. The United States consumes about one fifth of the world’s coffee .

11. The average United States adult drinks about how many cups of coffee each year?

A. 100

B. 250

C. 400

D. 500

Answer: C. The average United States adult drinks about 400 cups of coffee annually.

12. About what percentage of United States adults begin their day with a cup of coffee ?

  1. One fourth
  2. One third
  3. One half
  4. Two fifths

Answer: C. About half of United States adults wake up to a cup of coffee.

13. How did the term “Cup of Joe” originate?

  1. It refers to a Navy admiral who banned alcohol aboard Navy ships.
  2. It refers to Joe Folgers, a prominent purveyor of coffee .
  3. It an Americanized version of the term “Cup of Java.”
  4. It comes from jojo, the African word for “bean.”

Answer: A. The term Cup of Joe was coined after Admiral Josephus “Joe” Daniels prohibited alcohol aboard Navy ships and so the men began drinking coffee instead, which they nicknamed Cup of Joe in honor of their Admiral whose actions led to their choice of beverage .

14. Which European country consumes the most coffee ?

  1. Italy
  2. France
  3. Norway
  4. Finland

Answer: D. Finland is the top coffee consumer per capita.

15. How many coffee cherry (fruit) are required to produce one pound of roasted coffee?

A. 1,200

B. 1,800

C. 2,000

D. 2,500

Answer: C. It takes about 4,000 coffee beans to make one pound of roasted Arabica Coffee , and since there are two beans in each cherry it takes 2,000 cherry (or 1,000 peaberry fruits).

16. What is the caffeine limit in an athlete’s bloodstream in the Olympics, beyond which the athlete will be banned from competing?

A. 10 micrograms

B. 12 micrograms

C. 14 micrograms

  1. 20 micrograms

Answer: B. It takes about 5 cups of coffee to reach the 12 microgram level.

17. What is Cowboy coffee ?

  1. Ground coffee in a sock cooked in a pot of water on a campfire.
  2. A Medium Roast popular in Texas.
  3. Coffee grown in Mexico in an area known for its cowboys.
  4. Ungraded and unsorted coffee , thus possibly containing some defective beans as well as high quality beans.

Answer: A. Cowboys, in the old days, were known to brew their coffee by putting some into a sock and then putting it in cold water and heating it over a campfire, then pouring it into their tin cup.

18. About what percentage of all coffee consumed is instant coffee ?

  1. One half
  2. One third
  3. One fifth
  4. One tenth

Answer: D. Just over one tenth of all coffee consumed is instant coffee .

19. What percentage of coffee drinkers prefer their coffee black?

  1. 30%
  2. 40%
  3. 50%
  4. 60%

Answer: B. About 40% of all coffee drinkers like it black.

20. What percentage of United States coffee drinkers add sweetener to their coffee ?

  1. One fifth
  2. One fourth
  3. One third
  4. One half

Answer: C. About one third of United States coffee drinkers add sweetener to their coffee.

21. What percentage of United States coffee drinkers brew their coffee at home?

  1. One third
  2. One half
  3. Two thirds
  4. Three Fourths

Answer: D. About three-fourths of all United States coffee drinkers brew their coffee at home.

22. What percentage of coffee drinking in the United States occurs at breakfast time?

  1. One fifth
  2. One fourth
  3. One third
  4. One half

Answer: C. About one-third of all coffee drinking in the United States occurs at breakfast time.

23. How many coffee cherry – the fruit of coffee plants – are produced on a typical acre of coffee plants?

  1. 5,000
  2. 10,000
  3. 20,000
  4. 40,000

Answer: B. An acre of coffee plants typically produces about 10,000 coffee cherry . During processing these cherry will be reduced to about one ton of hulled and milled coffee beans .

24. About how many coffee plants are there in Brazil ?

  1. 700 million
  2. 2 billion
  3. 4 billion
  4. 7 billion

Answer: C. Nearly 4 billion coffee trees are growing in Brazil .

25. About how many coffee trade workers are there in Brazil ?

  1. 950,000
  2. 2 million
  3. 3.5 million
  4. 5 million

Answer: D. There are about 5 million coffee trade workers in Brazil.

26. About how much coffee is grown in Brazil each year?

  1. 90 million pounds
  2. 200 million pounds
  3. 330 million pounds
  4. 500 million pounds

Answer: C. About one third of one billion pounds are grown in Brazil each year.

27. What percentage of coffee is grown in the Americas?

  1. One fourth
  2. One third
  3. One half
  4. Two thirds

Answer: D. About two-thirds of all coffee is grown in the Americas. Brazil alone grows about one third of all coffee .

28. What is the total number of coffee trade workers worldwide?

  1. 1.2 million
  2. 5 million
  3. 18 million
  4. 25 million

Answer: D.  There are about 25 million coffee trade workers worldwide.

29. What day in Japan is known as the official Coffee Day?

  1. January 10
  2. June 15
  3. October 1
  4. December 23

Answer: C. Japan’s official Coffee Day takes place every October 1st.

30. What year did canned coffee become very popular in Japan?

  1. 1945
  2. 1960
  3. 1973
  4. 1988

Answer: A. Iced coffee has been very popular in Japan since 1945.

31. What is the term commonly used to describe the fragrant white blossoms on Kona coffee plants ?

  1. White Thunder
  2. Ivory Petals
  3. Kona Snow
  4. Hawaii Blossoms

Answer: C. Known as Kona Snow, the highly aromatic blossoms of the Kona coffee plants produce a scent described as between jasmine and orange.

32. What decade did flavored coffees (e.g., hazelnut coffee ; Irish Cream coffee ) become very popular in the United States?

  1. 1960s
  2. 1970s
  3. 1980s
  4. 1990s

Answer: B. The trend toward flavored coffees began in the United States in the 1970s. Most flavored coffees are made by roasting coffee beans and then partially cooling them, adding the flavors while the bean’s pores are still open (at about 100 degrees Fahrenheit) for maximum absorption.

33. What material is typically used to make coffee sacks?

  1. Cotton
  2. Polyester
  3. Hemp
  4. Canvas

Answer: C. Most coffee sacks are made from hemp.

34. While wine is said to have about 400 distinct flavor characteristics, how many does coffee exhibit?

  1. 280
  2. 500
  3. 640
  4. 800

Answer: D. Coffee has 800 distinct flavor characteristics, and these are largely affected by the plant’s genetics (e.g., botanical cultivar ) as well as the soil quality and drainage, climate, altitude, and harvesting , processing , and coffee roasting methods.

35. About how many milligrams of caffeine is the human body capable of absorbing?

  1. 100
  2. 200
  3. 300
  4. 400

Answer: C. Human bodies may absorb, at most, about 300 milligrams of caffeine.

36. After a human ingests caffeine, about what percentage of that caffeine will dissipate from the body each hour?

  1. 5%
  2. 20%
  3. 35%
  4. 50%

Answer: B. The human body dissipates about 20% of its caffeine each hour.

37. How many milligrams of coffee are in a typical cup of coffee?

  1. 50
  2. 80
  3. 120
  4. 150

Answer: D. A typical cup of coffee contains about 150 milligrams of caffeine.

38. What is considered a lethal dose of caffeine?

  1. 1 gram
  2. 5 grams
  3. 10 grams
  4. 20 grams

Answer: C. 10 grams of caffeine is considered lethal to humans.

39. About what percentage of espresso is fat?

  1. 1%
  2. 2.5%
  3. 4%
  4. 6.5 %

Answer: B. Espresso consists of about 2.5% fat.

40. About what percent of drip-filter coffee is fat?

  1. .6%
  2. 1.2%
  3. 2.1%
  4. 3%

Answer: A. Drip-filter coffee consists of about .6% fat.

41. About how many pounds of coffee are imported into the United States each year?

  1. 950,000 pounds
  2. 2.5 million pounds
  3. 5 million pounds
  4. 10 million pounds

Answer: B. About 2.5 million pounds of coffee are imported into the United States annually.

42. Worldwide, about how many ships are being used to transport coffee?

  1. 2,300
  2. 4,000
  3. 6,800
  4. 10,000

Answer: A. More than 2,300 ships are being used to transport coffee worldwide.

43. About how many pounds of coffee were produced worldwide in 2007?

  1. 900 million pounds
  2. 5 billion pounds
  3. 11 billion pounds
  4. 16 billion pounds

Answer: D. About 16 billion pounds of coffee were produced worldwide in 2007. Most of this coffee was hand-picked.

44. About how much money (measured in American dollars) was generated by the coffee industry in 2007 worldwide?

  1. $30 billion
  2. $45 billion
  3. $62 billion
  4. $70 billion

45. About how much money, measured in American dollars, was generated in 2007 by the premium gourmet (specialty) coffee industry?

  1. $900 million
  2. $2 billion
  3. $3.1 billion
  4. $4 billion

Answer: B. The specialty coffee industry generates about $2 billion annually, and this number appears to be growing.

46. What year was hot air first used to roast coffee ?

  1. 1885
  2. 1910
  3. 1930
  4. 1045

Answer: A. Using hot air to roast coffee by heating up a roasting chamber (with natural gas as the fuel) was first done in 1885. Today it remains the preferred method of coffee roasting .

47. Where does the word espresso come from?

  1. From the Greek Expreco, meaning “strong beverage .”
  2. From its Latin root meaning “under pressure.”
  3. From the first Italian machine called Espresso Machine .
  4. From a drink served in early Viennese coffeehouses.

Answer: B. Espresso comes from its Latin root meaning “under pressure.”

48. How many plants naturally contain caffeine in either their fruits, seeds, or leaves?

  1. 1
  2. 35
  3. 64
  4. 110

Answer: C. More than 63 plants contain caffeine in either the seeds, fruits, or leaves. Caffeine was first isolated from coffee plants in 1820.

49. What are coffee shops called in Japan?

  1. Haraguchi Houses
  2. Kintao
  3. Kissaten
  4. Banzai

Answer: C. Coffee shops in Japan are known as Kissaten. Tokyo has more than 10,000 coffee cafes and also thousands of coffee vending machines.

50. What is the total estimated coffee production in 2010?

  1. 900 million pounds
  2. 7 million tons
  3. 15 million tons
  4. 25 million tons

Answer: B. Coffee production in 2010 is estimated to be 7 million tons.

51. How many coffee trees are growing in Brazil ?

  1. 1 billion
  2. 2 billion
  3. 3 billion
  4. 4 billion

Answer: D. Brazil currently grows about 4 billion coffee trees making them the world’s number one producer of coffee.

52. What country drinks the most coffee per person?

  1. United States
  2. Italy
  3. Germany
  4. France

Answer: C. Germany tops the world in coffee consumption with 16 pounds consumed per person per year.

53. How many cups of coffee do United States residents drink on average each day?

  1. 1.4
  2. 2.7
  3. 3.1
  4. 3.9

Answer: C. United States residents drink an average of 3.1 cups of coffee each day.

Featured stocks: Coffee Shoppe
For conservative debate: "Keeping it Real"
Game Changing stock $SHMP

Scroll down for more posts ▼

Top 10 Most Recent News Articles

Hyundai Teases 2027 TUCSON: Global Reveal Imminent

Updated Category News Views 3

Hyundai Sets the Stage for the 2027 TUCSON Hyundai’s ready to roll out its shiny new set of wheels, the 2027 TUCSON, and boy, they sure know how to make an entrance. Mark your calendars for October 1—it's happening right in the Big Apple, none other than Long Island City. Expect the spotlight to hit at precisely 5:15 p.m. ET, and don't worry if you can't snag a...

Continue Reading
Alito's Recusal: Supreme Court Climate Case Shaker

Updated Category News Views 8

Justice Alito Bows Out from A High-Stakes Climate Battle September 28, 2026, marked a notable turn in the legal landscape. Supreme Court Justice Samuel Alito chose to step away from a case that's got every investor, lawyer, and policy wonk on the edge of their seats—Suncor v. Boulder. This isn't about just any old courtroom squabble; it's a landmark climate case poised...

Continue Reading
BLM's Wild Horse Strategy: Fertility Control's Time to Shine

Updated Category News Views 4

Wild Horse Management Gets a Shot in the Arm Amigo, when the federal government throws $30 million dollars at a problem, you'd hope they're not just throwing us a bone. The Bureau of Land Management (BLM) now has this hefty sum courtesy of the U.S. Department of Agriculture, intended to expand wild horse fertility control across the sprawling landscapes they roam. This...

Continue Reading
Beasley and Vegas Golden Knights Partner for Broadcast

Updated Category News Views 4

Strategic Moves on the Airwaves The Vegas Golden Knights are skating into a new era of broadcasting. Teaming up with Beasley Media Group, they've inked a multiyear deal that makes the media outfit their official audio partner. Dropping the puck on this relationship means folks in Southern Nevada can catch the action on Beasley's English and Spanish stations. It's a hefty...

Continue Reading
Multiply's AI Agent Tackles $126K Google Ads Waste

Updated Category News Views 5

AI Steps In Where Marketers Hit a Wall Picture this: marketers drowning in search terms flying at them faster than they can blink. Multiply's new AI-powered Ad Spend Recovery Agent steps in, claiming to save an eye-watering $126,000 per year by cutting Google Ads waste. Talk about having a hawk-eyed auditor sifting through your accounts. Shaking Up Traditional Automation...

Continue Reading
Colson Group Expands with Algood Acquisition

Updated Category News Views 13

A Big Move in Mobility Solutions Put on your seatbelts, because Colson Group is steering into a new lane with its acquisition of Algood Caster Innovations. This ain't just any pickup—it's a smart move that could ramp up their North American manufacturing clout and mobility solutions. You know, mergers like these don't come around by accident. Colson sees something...

Continue Reading
Janitorial Wages Soar 26.7% Amid High Annual Openings

Updated Category News Views 3

Janitorial Sector Faces Wage Surge and Employment Shifts Look, if you thought the world of janitorial work was all brooms and mops without a paycheck edge, think again. From 2020 to 2025, wages for janitors and building cleaners didn't just tip-toe up the ladder—they practically sprinted, climbing 26.7%. BLS data laid this one out, with hourly pay shooting from $13.98...

Continue Reading
Kansas Marijuana DUI Laws: What Drivers Must Know

Updated Category News Views 4

Navigating the Legal Maze of Marijuana DUIs Marijuana DUI, ever heard of it? Many folks in Kansas might just find themselves scratching their heads. While booze clearly shouts 'DUI' when you hit the road sauced, the green stuff doesn’t dodge that same bullet. You better believe it, Kansas doesn’t mess around when it comes to drugs behind the wheel, and marijuana is...

Continue Reading
Claigan Webinar Tackles Prop 65 Warnings for 2028

Updated Category News Views 7

Buckle up, folks. Here comes a wake-up call for businesses playing loose with their compliance homework on California's Prop 65, thanks to Claigan's latest announcement. They're hosting a webinar on October 7, 2026, gearing up everyone who'll listen for the changes hitting the books in 2028. We’re zooming past the days of generic warnings; pretty soon, it'll be all...

Continue Reading
SOA Elects New Leaders for 2026: A Look Ahead

Updated Category News Views 4

A New Lineup for SOA's Board in 2026 On the financial frontlines, few organizations hold the clout that the Society of Actuaries (SOA) wields. With their latest round of elections completed, they've named five fresh Board members along with both a new President Elect and Vice Chair for the upcoming 2026-2027 term. These folks are gearing up to take the stage right after...

Continue Reading

Top 5 Most Recently Viewed Articles

Explore Promising AI Stocks That Could Elevate Your Portfolio

Updated Category News Views 346

Investing in AI: The Next Big Thing The realm of artificial intelligence continues to revolutionize the financial landscape, attracting significant interest from investors. Major corporations like Amazon and Meta have seen remarkable gains thanks to their strategic investment in AI technology, indicating that this space is not just a fleeting trend, but a robust market...

Continue Reading
GMM Stock Declines: A Struggle for Recovery in VR Market

Updated Category News Views 102

GMM Stock Experiences Significant Market Challenges In a notable sign of the difficulties confronting the virtual reality industry, Global Mofy Metaverse (GMM) stock has plummeted to a troubling 52-week low, reaching just $0.22 per share. This sharp decline underscores a dramatic decrease in the company's market capitalization, having suffered an astonishing 98.49% drop...

Continue Reading
DoubleVerify Set to Reveal Q4 and Full-Year Results Soon

Updated Category News Views 85

DoubleVerify to Reveal Financial Results for 2024 DoubleVerify (“DV”) (NYSE: DV), a trusted software platform specializing in digital media measurement, is gearing up to share its financial results for the fourth quarter and the full year of 2024. The announcement is anticipated after the market closes on a notable Thursday in late February, with industry insiders and...

Continue Reading
Leadership Transitions at ScottsMiracle-Gro: A New Era Begins

Updated Category News Views 187

Transformations at ScottsMiracle-Gro's Board of Directors The Scotts Miracle-Gro Company (NYSE: SMG), renowned as a leader in the branded consumer lawn and garden product sector, has announced notable changes within its Board of Directors. These changes signal an exciting new chapter for the company, which continues to make strides in both traditional and indoor gardening...

Continue Reading
Mynaric AG Investors Alert: Class Action Lawsuit Update

Updated Category News Views 32

Mynaric AG Investors Alert: Class Action Lawsuit Update Attention investors! A significant opportunity has arisen for those who have experienced substantial losses in Mynaric AG, a company listed under NASDAQ: MYNA. As the details surrounding the alleged discrepancies in corporate communications emerge, it's becoming clearer that a class action lawsuit has been initiated,...

Continue Reading